Nathalie Sieben (51), voormalig klinisch patholoog Maastricht UMC
In september 2006 kreeg Nathalie Sieben een ernstig fiets ongeluk. Samen met haar man pakte ze vaak na het werk de racefiets. Op de dag van het ongeluk vertrokken ze met de racefiets gehaast en zonder helm. Een auto schepte Nathalie waardoor ze met een ernstig traumatisch hersenletsel op de intensive care afdeling in Maastricht werd opgenomen. Drie weken lang lag ze in coma waarna een zware periode van revalidatie volgde.
Jaren reed ze op een driewieler die ze na veel training inruilde voor een racetandem. De strijdlustige Nathalie bereikte twee jaar geleden een nieuwe mijlpaal doordat ze na 4 jaar weer op een stadsfiets stapte ”Yes, wéér een stuk van mijn leven terug! Je bent nooit uit gerevalideerd!” aldus Nathalie.
Nathalie Sieben is momenteel coach in Adelante (Hoensbroek) en steunt HersenStrijd. Ze geeft een korte presentatie tijdens de kunstveiling op 29 September in Meerssen.
Revalidatiearts over Nathalie – Wip Bakx
De Limburger 2014 – “Knokken om terug te komen”
04-09-2018 – Nathalie Sieben heeft aangegeven zich als ambassadeur voor HersenStrijd te gaan inzetten. Als medicus en als patiënt, nog altijd herstellende van een ernstig traumatisch hersenletsel, is haar steun een enorme aanwinst voor het fonds.
Stig Broeckx (28), voormalig Belgisch wielrenner van Lotto Soudal
Het is 28 mei 2016. In de Ronde van België (Baloise Belgium Tour) gaan twee begeleidende motoren onderuit. Zij nemen een groot deel van de renners mee in hun valpartij. Stig Broeckx – groot talent van de Lotto Soudal ploeg – blijkt het voornaamste slachtoffer met een val op het hoofd. De jonge Belg wordt met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Aachen gebracht.
De chirurgen en intensivisten slagen erin om Broeckx in leven te houden, maar de dan 26-jarige renner ligt nog 6 maanden in coma. De familie houdt hoop en hij ontwaakt….langzaam. Hij begint aan een lange en loodzware revalidatie. De kans dat hij ooit nog kan staan, lopen of fietsen, wordt door velen als nihil geschat. Maar de sportman Stig, zijn familie en revalidatieteam geven niet op. Stapje voor stapje werkte
in een indrukwekkende documentaire door de Belgische serie Bargoens in beeld gebracht. ‘Positief denken, niet bij de pakken neer zitten.Ik wil patiënten en wielrenners motiveren’. In de laatste aflevering fietst Stig een rondje door het Limburgse landschap…..en prompt rijdt een oud ploeggenoot een nieuw werelduurrecord.
19-02-2019, documentaire op de Belgische zender één
In de Belgische documentaire vertelt Stig hoe hij vecht voor een leven op eigen benen.
Dag iedereen,
Mijn naam is Stig Broeckx. In mei 2016 belandde ik in een coma door een ongeval als profwielrenner. Na 6 maanden werd ik wakker en begon ik aan mijn lange revalidatie. Als een baby leerde ik alles opnieuw, met kleine stapjes: ademen, slikken, eten, praten, stappen, …. Ook vandaag, 5 jaar na mijn ongeval, vul ik mijn dagen met kiné en logopedie. Spreken is complex spierwerk, dat weet ik als geen ander.
Uiteindelijk zat ik ook terug op mijn geliefde fiets. Niet meteen degene die ik voor ogen had, maar goed, ik zat op een fiets, had weer een doel bereikt en andere doelen lagen binnen handbereik.
Nu zit ik eindelijk op de fiets die ik wil en kan ik de sponsortocht van 30 km hopelijk tot een goed einde brengen. Ook voor mij, een ex-profwielrenner, is dit geen evidentie. Ik heb er wekenlang voor geoefend, samen met mijn vader. Ik moet regelmatig rusten, zodat ik me kan blijven concentreren en ik mag me niet laten afleiden. Ik ben zelfs al meermaals gevallen, maar zeggen ze niet altijd in uw jeugdjaren: met vallen en opstaan?
Wat met mij gebeurd is, kan anderen ook overkomen: jong of oud, topsporter of eender wie. Ik krijg nog wekelijks berichtjes van mensen die vechten tegen de gevolgen van een hersentrauma, of van hun familieleden. Want een hersentrauma treft ook de omgeving.
Als ‘Peter’ van HersenStrijd (ambassadeur) en met de steun van Codagex kan ik met de sponsortocht alvast mijn steentje bijdragen. Ik bouw graag mee aan een betere toekomst voor al wie dit ook meemaakt. De wetenschap staat niet stil. Hersenen zijn complex en onderzoek blijft nodig. Als men weet welke hersengebieden geraakt zijn, kan men ook gerichter en sneller revalideren.
Ikzelf werk nog steeds van doel tot doel. Een rijbewijs bijvoorbeeld. Voor iedereen een vanzelfsprekendheid, maar voor mij een lang proces. Ik heb het uiteindelijk gehaald, maar met de nodige beperkingen.
Ik hoop dat ik zo een toonbeeld kan zijn voor andere patiënten om steeds hun grenzen te verleggen.
Ik wens dan ook dat het HersenStrijd zich kan blijven inzetten voor verbetering van onze levenskwaliteit. Want … zeg … nooit … nooit!
Stig Broeckx
Valkenburg (NL); 27-08-2021
Jelle van Gorkom (28) wereld kampioen BMX
Op 9 januari 2018 loopt Jelle van Gorkom ernstig hersenletsel op als hij bij de start van een trainingop volle snelheid (60 km/uur) tegen een beveiligingsketting rijdt. Hij wordt met grote kracht van zijn fiets afgeslingerd en komt op zijn hoofd terecht.
In het Radboud UMC wordt gevochten voor zijn leven. Jelle heeft eerder in coma gelegen in Amerika maar de familie weet dat het nu echt goed mis is. Jelle is Nederlands grootste BMX talent met talloze Wereld, Europese en Nederlandse kampioenschappen. In 2016 volgt het hoogtepunt van zijn carrière in Rio de Janeiro…een prachtige zilveren medaille. In Nijmegen ligt hij twee weken in coma, alle organen herstellen maar de hersenen blijven achter. Hij ontwaakt maar moet opnieuw leren praten en de kracht in zijn linkerkant terugvinden. Eind oktober maakt hij bekend dat hij nooit meer terugkeert als topsporter. ‘Ik kon helemaal niets, niet eens praten. Maar nu fiets ik weer en ben ambassadeur van WK BMX in Nederland (2021)’. Momenteel revalideert hij intensief in het recent geopende Daan Theeuwes centrum in Woerden.
Karin Uiling, NLP Coach, systemisch werker, ex (top) sportster
Op 20 maart 2016 viel Karin heel hard op haar hoofd. Karin werd wakker op 21 maart 2016 op de intensive care in Tilburg. “Het was alsof ik uit een diepe droom ontwaakte.” Ze wist toen nog niet dat er op het gebied van ernstig traumatisch hersenletsel nog zo weinig kennis is, hoe te behandelen, hoe mee te leven….. Bijna 3 weken bleef ze in het ziekenhuis en daarna langere tijd in een revalidatiecentrum.
Zelf je leven weer op de rails krijgen is nog steeds een uitdaging en…….het lukt haar best goed! Karin geeft lezingen en organiseert seminars en bijeenkomsten met doel om systemisch te werk te gaan voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH).
Het fonds HersenStrijd wil zij graag steunen omdat het belangrijk is om de eerste fase op de intensive care goed door te komen.