‘Hersenonderzoek is fascinerend en complex’
Yorinde Kishna onderzoekt ernstig hersenletsel. Yorinde Kishna is tweedejaars PhD-student. Ze heeft het onderzoek overgenomen van Jeanette Tas, onze vorige promovenda. Na haar bachelor Gezondheidswetenschappen en master Biomedische Wetenschappen koos Yorinde voor een vierjarig promotietraject. Dit wordt volledig gefinancierd door HersenStrijd.
“Onderzoek doen vind ik ontzettend leuk, vooral naar de hersenen,” vertelt Yorinde. “Ik kende HersenStrijd niet, maar de vacature sprak me direct aan. Het onderzoek is complex, maar juist dat maakt het interessant. Je bent betrokken bij het hele proces. Eerst screen je een patiënt op de intensive care (IC), daarna voer je metingen uit en analyseer je de data. Dat maakt dit onderzoek uniek.” Yorinde hecht ook veel waarde aan duidelijke communicatie. “Ik zorg dat families goed begrijpen wat we doen.”
Wat onderzoekt Yorinde?
Yorinde werkt met IC-patiënten die ernstige hersenschade kunnen hebben. Dit kan komen door een ongeval of reanimatie. Ze meet de hersenfunctie (elektrische activiteit), hersendoorbloeding en het zuurstofgehalte in de voorste hersengebieden. Patiënten liggen hierbij in een (kunstmatige) coma. Yorinde gebruikt apparaten met elektroden en meetstickers die op het voorhoofd worden geplakt. Dit is pijnloos en de metingen gaan vaak lang door.
De resultaten helpen in te schatten of de hersenen kunnen herstellen. Het doel is om te bepalen of een patiënt zonder grote handicaps wakker kan worden. Door meerdere technieken te combineren, krijgt Yorinde een compleet beeld van de complexe hersenfuncties en de herstelkansen.
Hoe ziet een werkdag eruit?
De dag begint met het screenen van IC-patiënten. Yorinde overlegt met artsen en verpleegkundigen om geschikte patiënten te vinden voor haar onderzoek. Bij een geschikte patiënt start ze de metingen. Ook in het weekend komt Yorinde naar het ziekenhuis. Vooraf praat ze met de familie. Ze legt het onderzoek uit en vraagt toestemming voor het gebruik van gegevens uit de metingen.
De metingen stoppen zodra een patiënt wakker wordt of overlijdt. Zelfs na overlijden zijn de gegevens waardevol voor het onderzoek. Naast metingen analyseert Yorinde zelf de data. Ze vertaalt deze naar praktische toepassingen voor artsen en verpleegkundigen.
De ambitie van HersenStrijd
“Ik hoop dat mijn onderzoek meer inzicht geeft in hoe beschadigde hersenen werken,” zegt Yorinde. “De ambitie van HersenStrijd is een apparaat ontwikkelen dat continu de hersenfunctie meet en bijstuurt. Dit is vergelijkbaar met wat nu al mogelijk is voor andere organen, zoals het hart of de longen.”
Met steun van HersenStrijd doet Yorinde vier jaar onderzoek. Het fonds wordt gefinancierd door een nalatenschap. Om verder onderzoek te kunnen doen, zoekt HersenStrijd nieuwe donateurs.
Steun HersenStrijd en maak meer onderzoek mogelijk!
Met jouw hulp kunnen we onderzoekers zoals Yorinde ondersteunen. Klik op de knop en doneer.
Veel dank voor je steun!
HersenStrijd is een fonds van de Universiteit Maastricht en heeft een ANBI-status. Hierdoor is een donatie aftrekbaar van de belasting.